Doen en ervaren
Psychomotorische therapie (PMT) is een behandelvorm waarbij bewegings- en lichaamsgerichte activiteiten worden ingezet om (gedrags)verandering te bereiken. De PMT ruimte is voor ons een soort laboratorium. Door te doen en te ervaren, gaan we met onze cliënten op onderzoek uit. In de activiteiten vragen we hen om bewust te worden van eigen gevoelens en gedachten, waardoor ze eigen gedragspatronen leren herkennen.

Om te kunnen veranderen, bieden we onze cliënten de mogelijkheden om nieuwe vaardigheden te oefenen en te versterken. Door de link te leggen met ervaringen uit het dagelijkse leven, ontstaat er een transfer van het geleerde naar de praktijk. Op die wijze ontdekken en benutten onze cliënten hun kwaliteiten om moeilijke situaties zelfstandig de baas te zijn.

Voorbeeld
Sanne (10 jaar) is aangemeld door school vanwege een negatief zelfbeeld en assertiviteitsproblemen:
“Bij de PMT deed ik oefeningen waarbij ik stevig ging staan en voor mezelf moest opkomen. Bij het chinees boksen moest ik met mijn handen tegen de handen van een ander aanklappen en zo proberen die ander uit evenwicht te brengen. Deze oefening was heel leuk om te doen en ik ben er best goed in geworden. Nu sta ik veel steviger en word ik niet meer zo uit balans gebracht.”