Waarom Psychomotorische therapie?
Psychomotorische therapie (PMT) is een behandelvorm waarbij bewegings- en lichaamsgerichte activiteiten worden ingezet om (gedrags)verandering te bereiken. Door te doen en te ervaren, gaat de therapeut met jou op onderzoek uit. In de activiteiten vragen we je om je bewust te worden van eigen gevoelens en gedachten, waardoor je eigen gedragspatronen leert herkennen. Om te kunnen veranderen, bieden we je de mogelijkheid om nieuwe vaardigheden te oefenen en te versterken.
Door de link te leggen met ervaringen uit het dagelijkse leven, ontstaat er een transfer van het geleerde naar de praktijk. Op die wijze ontdekken en benutten we je kwaliteiten en werken we aan de vooraf gestelde hulpvraag.

Doel
Het doel van de psychomotorische therapie is dat wij door middel van ervarings-, bewegings- en lichaamsgericht werken komen tot verandering in gedrag op het gebied van de hulpvraag.

Hoe doen we dat?
Er wordt altijd gestart met een intakegesprek om samen met u, het kind of de jongere en met ouders/verzorgers te kijken naar een passende hulpvraag. Daarna komen we tot overeenstemming over de behandeling.

Voorbeeld
Sanne (10 jaar) is aangemeld door school vanwege een negatief zelfbeeld en assertiviteitsproblemen:
“Bij de PMT deed ik oefeningen waarbij ik stevig ging staan en voor mezelf moest opkomen. Bij het chinees boksen moest ik met mijn handen tegen de handen van een ander aanklappen en zo proberen die ander uit evenwicht te brengen. Deze oefening was heel leuk om te doen en ik ben er best goed in geworden. Nu sta ik veel steviger en word ik niet meer zo uit balans gebracht.”