Wat is Rots & Water?                                                                                                                                

Rots & Water is een sociale weerbaarheidstraining voor jeugdigen van 6 tot 12 jaar die willen leren om op een goede manier voor zichzelf op te komen in de omgang met anderen.

De rotshouding leert om op jezelf te vertrouwen en je eigen weg te durven kiezen. Dit kan kinderen helpen om te leren om te gaan met ondermeer pesterijen en groepsdruk. De rots staat voor in jezelf, je eigen mening en standpunt. Je leert een stevige basis te hebben en op te komen voor jezelf.

Bij de waterhouding staan samenwerken, vriendschap, verbondenheid en communicatie centraal. De waterhouding leert de kinderen om open te staan voor de mening van andere kinderen, ouder(s), leerkrachten e.d. Water staat voor bewustzijn van je eigen gevoelens en ideeën maar ook aandacht hebben voor die van anderen.

Doel
Het doel van de training is dat je steviger in je schoenen komt te staan, je leert voor jezelf op te komen en bouwt aan je zelfvertrouwen. Zo kun je beter omgaan met lastige situaties of conflicten en betere keuzes maken. Met Rots & Water leer je je boosheid te beheersen en op een rustige manier voor jezelf op te komen. Je denkt na over wat je wel en niet wilt en leert hoe je dat duidelijk kunt maken. Je leert bovendien de grenzen van anderen te respecteren. Kortom, je leert op een sociale en respectvolle manier met elkaar om te gaan.

Hoe doen we dat?
Door vooral veel te doen. We gebruiken sport en speloefeningen. Ook praat je met de andere kinderen in de groep, denk je na over je eigen opstelling en leer je wat jouw sterke en minder sterke punten zijn. We oefenen met ademhaling en besteden aandacht aan lichaamshouding, oogcontact en stemgebruik. Na afloop van de training ontvangen alle deelnemers een Rots & Water certificaat.